Programma vrijdag 17 juni 2016

Programma vrijdag 17 juni 2016

19:45
20:15
20:45
21:15
21:45
22:15
22:45
23:15
23:45
00:15
00:45
01:15
Waagplein
Waagplein
Waagplein
Phoenatix
20:30 - 21:30

Nederland, Duitsland, Rusland, Kameroen, Polen… PhoenatiX is een internationaal samengesteld gezelschap, al woont het gros van dit elftal tegenwoordig gewoon in Groningen. Mee met dank aan het Prins Claus Conservatorium. Ska, reggae, rocksteady en andere heupschuddende stijlen vinden in deze ervaren muzikanten, zangers en zangeressen passende vertolkers. Slim geschreven eigen werk en goed gekozen covers wisselen elkaar af in een enthousiast gebrachte mix, die een bijzonder hoog partygehalte kent. Stilzitten is geen optie. Meeschudden wel, nou ja, dat gaat dan vanzelf.

Pr. Claus Conservatorium Big Band; Lou Leeuw, Tollak Ollestad en Jonathan Kreisberg
22:00 - 23:15
De Prins Claus Conservatorium Big Band is samengesteld uit studenten van alle jaren van de jazzafdeling. Het is een big band die bol staat van het aanstormend talent, uit alle hoeken van de wereld. De muzikanten stammen immers uit Italië, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Zuid-Korea, Rusland en uiteraard Nederland. Trompettist Kurt Weiss heeft de welluidende leiding over deze Big Band, die niet te beroerd is om wekelijks te repeteren. Weiss speelde onder andere met de orkesten van Ray Charles en Glenn Miller. De Prins Claus Conservatorium Big Band komt met een paar lang niet misse gasten: Lou Leeuw, Tollak Ollestad en Jonathan Kreisberg. <br> <br> <img src="http://swingingroningen.nl/wp-content/uploads/2016/05/lauw_leeuw.jpg" alt="Lou Leeuw" /><br><br> Lou Leeuw <br> Het eerste optreden van de roemruchte Rocking Tigers vond plaats op de verjaardag van de tante van een der muzikanten. De gage: limonade en een gebakje. Lou Leeuw is nooit meer opgehouden met muziek maken. Dat hij op 17 juni zeventig wordt, zal beslist geen rem vormen op zijn muzikale activiteiten. Groninger basheld Lou Leeuw speelde in zijn lange, lange en nog lang niet ten einde zijnde loopbaan bij allerlei groten, van Herman Brood tot en met Cuby and the Blizzards. En nog veel en veel en veel meer. Nog steeds is hij op losvaste basis betrokken bij verschillende bands.<br> <br> <img src="http://swingingroningen.nl/wp-content/uploads/2016/05/Tollak-Ollestad.jpg" alt="Tollak Ollestad" /><br><br> Tollak Ollestad<br> Tollak Ollestad is een echte noorderling. Hij werd geboren in Alaska, het bovenste stukje Amerika, en groeide op in Seattle, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Van de weeromstuit trok hij in de jaren tachtig naar het zonnige Los Angeles, waar hij al snel naam maakte in het sessiecircuit. Hij is trefzeker op toetsen en op mondharmonica, en speelde mee met Earth Wind & Fire, Don Henley, Al Stewart en wie al niet. En nu woont Tollak Ollestad weer in het Noorden, namelijk in Groningen. Daar is hij erg actief, onder andere met lesgeven op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.<br> <br> <img src="http://swingingroningen.nl/wp-content/uploads/2016/05/Jonathan-Kreisberg-small.jpg" alt="Jonathan Kreisberg" /><br><br> Jonathan Kreisberg<br> John Williams die ‘Concerto de Aranjuez’ speelt, John Coltrane die ‘My Favorite Things’ uiteenrijt, jaren-zestig-supergroep Cream die op ‘Disraeli Gears’ de grenzen van de rock oprekte. Zulke platen beheersten de jeugd en de muzikale opvoeding van Jonathan Kreisberg, gitarist en geboren in New York. Op zijn tiende, inmiddels verhuisd naar Miami, begon hij met gitaarspelen, en daar houdt hij voorlopig niet mee op. Jonathan Kreisberg speelt net zo gemakkelijk jazz als 20ste eeuwse klassieke muziek, met New World Symphony onder leiding van de beroemde Michael Tilson Thomas. Een even eigentijds als veelzijdig gitarist dus.

De Prins Claus Conservatorium Big Band is samengesteld uit studenten van alle jaren van de jazzafdeling. Het is een big band die bol staat van het aanstormend talent, uit alle hoeken van de wereld. De muzikanten stammen immers uit Italië, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Zuid-Korea, Rusland en uiteraard Nederland. Trompettist Kurt Weiss heeft de welluidende leiding over deze Big Band, die niet te beroerd is om wekelijks te repeteren. Weiss speelde onder andere met de orkesten van Ray Charles en Glenn Miller. De Prins Claus Conservatorium Big Band komt met een paar lang niet misse gasten: Lou Leeuw, Tollak Ollestad en Jonathan Kreisberg.

Lou Leeuw

Lou Leeuw
Het eerste optreden van de roemruchte Rocking Tigers vond plaats op de verjaardag van de tante van een der muzikanten. De gage: limonade en een gebakje. Lou Leeuw is nooit meer opgehouden met muziek maken. Dat hij op 17 juni zeventig wordt, zal beslist geen rem vormen op zijn muzikale activiteiten. Groninger basheld Lou Leeuw speelde in zijn lange, lange en nog lang niet ten einde zijnde loopbaan bij allerlei groten, van Herman Brood tot en met Cuby and the Blizzards. En nog veel en veel en veel meer. Nog steeds is hij op losvaste basis betrokken bij verschillende bands.

Tollak Ollestad

Tollak Ollestad
Tollak Ollestad is een echte noorderling. Hij werd geboren in Alaska, het bovenste stukje Amerika, en groeide op in Seattle, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Van de weeromstuit trok hij in de jaren tachtig naar het zonnige Los Angeles, waar hij al snel naam maakte in het sessiecircuit. Hij is trefzeker op toetsen en op mondharmonica, en speelde mee met Earth Wind & Fire, Don Henley, Al Stewart en wie al niet. En nu woont Tollak Ollestad weer in het Noorden, namelijk in Groningen. Daar is hij erg actief, onder andere met lesgeven op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.

Jonathan Kreisberg

Jonathan Kreisberg
John Williams die ‘Concerto de Aranjuez’ speelt, John Coltrane die ‘My Favorite Things’ uiteenrijt, jaren-zestig-supergroep Cream die op ‘Disraeli Gears’ de grenzen van de rock oprekte. Zulke platen beheersten de jeugd en de muzikale opvoeding van Jonathan Kreisberg, gitarist en geboren in New York. Op zijn tiende, inmiddels verhuisd naar Miami, begon hij met gitaarspelen, en daar houdt hij voorlopig niet mee op. Jonathan Kreisberg speelt net zo gemakkelijk jazz als 20ste eeuwse klassieke muziek, met New World Symphony onder leiding van de beroemde Michael Tilson Thomas. Een even eigentijds als veelzijdig gitarist dus.

The Houdini's & Anton Goudsmit
23:45 - 01:00
The Houdini’s zijn een waar instituut in de Nederlandse jazz. En gitarist Anton Goudsmit niet minder. Laten die twee kampen nu net de handen ineenslaan voor een programma om de vingers bij af te likken. Ze gaan doodleuk op zoek naar de essentie van de blues, immers de vruchtbare grond waar zo ongeveer alle stijlen op bloeien die op dit festival aan bod komen. Laat het maar aan dit verzamelde toptalent over om daar iets moois van te maken. In The Houdini’s treffen we geniale muzikanten aan als trombonist Ilja Reijngoud, trompettist Angelo Verploegen, bassist Marius Beets en, voor deze gelegenheid dus, meestergitarist Anton Goudsmit. <br> <br> Anton Goudsmit zal niet alleen schitteren bij de Houdini’s, hij is ook nog in andere contexten te zien. Zo valt er een masterclass te beleven en treedt hij op met onder anderen de winnaar van de contest. Als het gaat om de jazzgitaar, dan is Anton Goudsmit wel een van Nederlands meest spectaculaire vertegenwoordigers daarvan. Hij verdiende zijn sporen bij New Cool Collective, Eric Vloeimans en The Ploctones, de groep die hij mee oprichtte. Verder is hij regelmatig her en der te gast. In 2011 kreeg hij de prestigieuze Boy Edgar Prijs, wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse jazz.

The Houdini’s zijn een waar instituut in de Nederlandse jazz. En gitarist Anton Goudsmit niet minder. Laten die twee kampen nu net de handen ineenslaan voor een programma om de vingers bij af te likken. Ze gaan doodleuk op zoek naar de essentie van de blues, immers de vruchtbare grond waar zo ongeveer alle stijlen op bloeien die op dit festival aan bod komen. Laat het maar aan dit verzamelde toptalent over om daar iets moois van te maken. In The Houdini’s treffen we geniale muzikanten aan als trombonist Ilja Reijngoud, trompettist Angelo Verploegen, bassist Marius Beets en, voor deze gelegenheid dus, meestergitarist Anton Goudsmit.

Anton Goudsmit zal niet alleen schitteren bij de Houdini’s, hij is ook nog in andere contexten te zien. Zo valt er een masterclass te beleven en treedt hij op met onder anderen de winnaar van de contest. Als het gaat om de jazzgitaar, dan is Anton Goudsmit wel een van Nederlands meest spectaculaire vertegenwoordigers daarvan. Hij verdiende zijn sporen bij New Cool Collective, Eric Vloeimans en The Ploctones, de groep die hij mee oprichtte. Verder is hij regelmatig her en der te gast. In 2011 kreeg hij de prestigieuze Boy Edgar Prijs, wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse jazz.

Broerplein
Broerplein
Broerplein
Groningen Student Big Band
19:45 - 20:45

Big bands, swing: er is een goede reden waarom zulke gezelschappen op Swingin’ Groningen meer dan welkom zijn. De Groningen Student Big Band beperkt zich, zoals een moderne big band betaamt, niet tot swing, maar laat de instrumenten ook schetteren in soul, r&b, funk en de betere popliedjes. De Groningen Student Big Band bestaat nog maar drie jaar, maar is onder de bezielende leiding van Kristin McGee toch al uitgegroeid tot een veelvuldig spelend gezelschap met al verschillende wapenfeiten op zijn naam.

Bombay Connection
21:30 - 22:30

Bollywood – het Indiase antwoord op Hollywood, de naam zegt het al. De muziek die bij die talloze films hoort, is ook al zeer de moeite waard. Bombay Connection roept de gouden tijden van die muziek op. De beste Bollywood-filmmuziek werd toch gemaakt in de jaren zestig en zeventig, door genieën als R. D. Burman, M. Ashraf en Ilaiyaraaja. Onder leiding van het Groninger fenomeen Gerry Arling brengt dit veertienkoppige ensemble die exotische grooves, die verfijnde psychedelica en die omfloerste emoties weer schitterend tot leven. Zangeres Madhu Lalbahadoersing helpt bij die betovering.

PBUG
23:15 - 00:30
Stel. Je hebt gedrumd achter grote namen als Level 42, Incognito, Amy Winehouse, Chaka Khan, Lalah Hathaway and Mark Ronson. Alleen al dat cv zou je komst naar Swingin’ Groningen al rechtvaardigen, toch? Maar drummer Pete Ray Biggin heeft meer noten op zijn zang. Als bandleider drijft hij PBUG tot grote hoogten. PBUG is een sensatie aan het Britse funk-front, een band vol toptalent dat eerder zijn kunnen heeft laten zien bij weer allerlei andere groten. Vooral de vocalistensectie is van een klasse die elk podium in vuur en vlam zet. De band, bijkans huisband van het beroemde Londense Jazz Cafe, is zodoende een droomact voor ons festival.

Stel. Je hebt gedrumd achter grote namen als Level 42, Incognito, Amy Winehouse, Chaka Khan, Lalah Hathaway and Mark Ronson. Alleen al dat cv zou je komst naar Swingin’ Groningen al rechtvaardigen, toch? Maar drummer Pete Ray Biggin heeft meer noten op zijn zang. Als bandleider drijft hij PBUG tot grote hoogten. PBUG is een sensatie aan het Britse funk-front, een band vol toptalent dat eerder zijn kunnen heeft laten zien bij weer allerlei andere groten. Vooral de vocalistensectie is van een klasse die elk podium in vuur en vlam zet. De band, bijkans huisband van het beroemde Londense Jazz Cafe, is zodoende een droomact voor ons festival.

Zuiderdiep
Zuiderdiep
Zuiderdiep
Eminent Hipsters
20:45 - 21:45

Al vanaf hun debuutalbum, uit 1972, heeft Steely Dan een trouwe schare fans. Die gaan helemaal plat voor hun uiterst verzorgd klinkende mix van jazz en rock, met toefjes soul, funk en West Coast-achtige samenzang. Die muziek verdient het om zo vaak mogelijk uitgevoerd te worden. En omdat Walter Becker en Donald Fagan ook weer niet elk jaar deze kant uitkomen, doen de Eminent Hipsters dat maar. Tony Hoyting en Felix Degenaar, fans en kenners, verzamelden een veertienkoppige band om zich heen, waarin de beste Groninger muzikanten zich uitleven op het fascinerende oeuvre van Steely Dan.

The Jig
22:15 - 23:15

The Jig hebben we kunnen leren kennen als een zevenkoppig monster, zwaar funkend en stevig groovend met volop messcherp geïntoneerde inbreng van de blazerssectie. En strikt instrumentaal, daar waren deze internationaal opererende Amsterdammers altijd heel principieel in. Dat kon ook gemakkelijk, met de ervaring die ze opdeden bij onder anderen Caro Emerald, The Upsessions, Debbie Sledge en Broken Brass Ensemble. Maar kijk eens! Daar duikt dan toch een zanger op in hun gelederen. De stem van Mr. Ruben is een kruising tussen die van Steven Tyler (Aerosmith) en Prince. Dat zal lekker schuren over die funkgrooves.

Sun Goddess: Earth, Wind & Fire Tribute
23:45 - 01:00
Bij de vele groten die ons de afgelopen maanden ontvallen zijn, was ook Maurice White. En ook al trad hij al heel lang niet meer op, hij was wel de drijvende, creatieve kracht achter Earth Wind & Fire. Met een unieke mix van soul, funk, pop en ietsje pietsje psychedelica scoorde deze band hit na hit, in zijn hoogtijdagen. Alle reden voor een stel Groninger topmuzikanten om dat oeuvre weer nieuw leven in te blazen. Sun Goddess, tien koppen sterk inclusief een glanzende blazerssectie, zorgen voor een fraaie dans- en luisterervaring met net de juiste dosis nostalgie.

Bij de vele groten die ons de afgelopen maanden ontvallen zijn, was ook Maurice White. En ook al trad hij al heel lang niet meer op, hij was wel de drijvende, creatieve kracht achter Earth Wind & Fire. Met een unieke mix van soul, funk, pop en ietsje pietsje psychedelica scoorde deze band hit na hit, in zijn hoogtijdagen. Alle reden voor een stel Groninger topmuzikanten om dat oeuvre weer nieuw leven in te blazen. Sun Goddess, tien koppen sterk inclusief een glanzende blazerssectie, zorgen voor een fraaie dans- en luisterervaring met net de juiste dosis nostalgie.

Ellebogen
Ellebogen
Ellebogen
CP sessies
21:00 - 22:15
Een avond vol muziek waar werkelijk ieder type muzikant welkom is! <br><br> <strong>CPsessies</strong><br> Tijdens de Swingin editie van CPsessies worden er twee setjes van vier nummers gespeeld door een huisband, die deze week in het teken van Swingin zal staan. Daarnaast zal de huisband bijgestaan worden door een support act. Voor muzikanten een perfecte gelegenheid om nieuw werk ten gehore te brengen. Tussen de acts door wordt er tijd vrij gemaakt voor jamsessies of bandpresentaties. Alles mag! Muzikanten die gewoon lekker wat willen spelen hoeven zich niet aan te melden, maar kunnen op de avond zelf langskomen en zich ter plekke opgeven. <br> CPsessies is inmiddels een begrip in het Groningse (muzikale) uitgaansleven. Een publiekstrekker, met dit keer een extra spectaculaire editie in het weekend van Swingin' Groningen!

Een avond vol muziek waar werkelijk ieder type muzikant welkom is!

CPsessies
Tijdens de Swingin editie van CPsessies worden er twee setjes van vier nummers gespeeld door een huisband, die deze week in het teken van Swingin zal staan. Daarnaast zal de huisband bijgestaan worden door een support act. Voor muzikanten een perfecte gelegenheid om nieuw werk ten gehore te brengen. Tussen de acts door wordt er tijd vrij gemaakt voor jamsessies of bandpresentaties. Alles mag! Muzikanten die gewoon lekker wat willen spelen hoeven zich niet aan te melden, maar kunnen op de avond zelf langskomen en zich ter plekke opgeven.
CPsessies is inmiddels een begrip in het Groningse (muzikale) uitgaansleven. Een publiekstrekker, met dit keer een extra spectaculaire editie in het weekend van Swingin' Groningen!

Lefthand Freddy feat. Nick Bult
23:00 - 00:30
Lefthand Freddy is de bijnaam van zanger-gitarist Fred Reining èn de naam van zijn band. Zo maken de mannen al jaren puike blues. Het valt niet mee met zo’n genre, maar de band weet de clichés heel knap te mijden. In puike, puntige eigen nummers wordt de stompende, bonkende geest van John Lee Hooker en Jimmy Reed opgeroepen, met opwindend resultaat. Die opwinding wordt nog een stuk verder opgehoogd door de aanwezigheid van Nick Bult, een van de beste en bekendste Hammond-organisten van het land. Zijn spel, even bijtend als soulvol, zal de bluesgrooves van Lefthand Freddy nog opwindender doen klinken.

Lefthand Freddy is de bijnaam van zanger-gitarist Fred Reining èn de naam van zijn band. Zo maken de mannen al jaren puike blues. Het valt niet mee met zo’n genre, maar de band weet de clichés heel knap te mijden. In puike, puntige eigen nummers wordt de stompende, bonkende geest van John Lee Hooker en Jimmy Reed opgeroepen, met opwindend resultaat. Die opwinding wordt nog een stuk verder opgehoogd door de aanwezigheid van Nick Bult, een van de beste en bekendste Hammond-organisten van het land. Zijn spel, even bijtend als soulvol, zal de bluesgrooves van Lefthand Freddy nog opwindender doen klinken.

Uurwerkersplein
Uurwerkersplein
Uurwerkersplein
Spinnin’ Groningen
22:00 - 01:00
Op Swingin’ Groningen valt er voornamelijk te swingen op live-muziek, en dan van niet de geringste namen. Maar laten we wel wezen: in de geschiedenis van de dansmuziek spelen dj’s een niet te onderschatten rol. Daarom krijgt ook die beroepsgroep een mooie plek op Swingin’ Groningen, en wel onder de toepasselijke naam Spinnin’ Groningen. Op het Uurwerkersplein draait toptalent, zoals deejayhummingbird, Bojan Aleksander, Phunk Le Chique, Jaime Borjas, Stefan La Fontaine, Tjade en nog veel meer. Op de draaitafels en de usb-sticks en in de cd-spelers: disco, soul, house, funk, boogie, disco, jazzy werk, bossanova, hiphop en meer van die grooves.

Op Swingin’ Groningen valt er voornamelijk te swingen op live-muziek, en dan van niet de geringste namen. Maar laten we wel wezen: in de geschiedenis van de dansmuziek spelen dj’s een niet te onderschatten rol. Daarom krijgt ook die beroepsgroep een mooie plek op Swingin’ Groningen, en wel onder de toepasselijke naam Spinnin’ Groningen. Op het Uurwerkersplein draait toptalent, zoals deejayhummingbird, Bojan Aleksander, Phunk Le Chique, Jaime Borjas, Stefan La Fontaine, Tjade en nog veel meer. Op de draaitafels en de usb-sticks en in de cd-spelers: disco, soul, house, funk, boogie, disco, jazzy werk, bossanova, hiphop en meer van die grooves.

Appstore-website-small Playstore-website-small 

Extra! Linda’s Jazz

20:00 – 23:00 uur | Tegenover de Toeter (Turfsingel 106)
Buiten op het terras m.s. Ludina

Linda's Jazz

Linda’s Jazz is het ensemble waarin Linda Molenkamp haar liefde voor de vocale jazz uitleeft. Standards, ballads en bossa nova, hoe bekend ook, krijgen bij haar toch weer frisse, eigenzinnige vertolkingen mee. Linda Molenkamp zong voor het eerst voor publiek toen ze zeven jaar oud was, in het koor van de plaatselijke muziekschool. Ze doorliep het Groninger conservatorium, maakte vervolgens carrière in Amsterdam en keerde toch weer terug op het vertrouwde Groninger nest. In Linda’s Jazz laat ze zich kundig en swingend begeleiden door toetsenman Vincent Grit, contrabassist Bert van Erk en slagwerkman Sebastian Demydczuk.