Lex Jasper Trio with special guests! Silvia Droste, John Engels, Frits Landesbergen & Edwin Corzilius

Swingin’ Groningen 2018  |  zaterdag 23 juni  |  Podium Waagplein  |  19:45 – 21:00 uur.

Lex Jasper
Lex Jasper wordt al decennia beschouwd als een van de belangrijkste musici in de Nederlandse jazz- en lichte muziek-scene als pianist, componist, arrangeur en dirigent. In de ontwikkeling van zijn spel werd hij behalve door Garner beïnvloed door beroemde Amerikanen als Oscar Peterson en Bill Evans. Hij werd vaste pianist van het VARA Dansorkest en het KRO Huisorkest, en remplacant bij het Metropole Orkest.

Midden jaren ‘70 werd Jasper de vaste begeleider en muzikaal leider van cabaretier Paul van Vliet. Hij werd een internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur die in totaal zo’n 800 arrangementen schreef. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg.

John Engels
John Engels’ interesse voor jazz werd gewekt door een aantal concerten in de serie Jazz at the Philharmonic, waar zijn vader hem mee naartoe nam. Hij hoorde en zag hier onder andere Hank Jones en Ray Brown. In navolging van zijn vader werd John in 1953 ook professioneel drummer.

Hij is op zo’n meer dan 250 platen te horen. Als een van zijn hoogtepunten in zijn carrière noemt John Engels zelf de toernee die hij met trompettist Chet Baker door Japan maakte. Hier verschenen twee cd’s van, evenals een dvd.

In zijn lange carrière kreeg hij veel aansprekende prijzen waaronder de Bird Award (1985), de Boy Edgar Prijs (1988), 8 Edisons, en, veel belangrijker voor de integere musicus die hij is, respect en waardering van vooraanstaande collega’s en jazzliefhebbers. Ook de toenmalige koningin Beatrix bleek een oor te hebben voor goede jazz; John Engels is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

John Engels viert in 2018 zijn 65 jarig jubileum als beroepsdrummer en jazzmuzikant. Dat doet hij met een tour door het hele land, ook het optreden op Swingin’ Groningen is in het kader van zijn jubileum.

Frits Landesbergen
Frits Landesbergen is een slagwerker en vibrafonist met een internationale reputatie.

Het winnen van prestigieuze binnen- en buitenlandse jazzprijzen, als de Wessel Ilckenprijs, Pall Mall Swing Award, AVROcultuurprijs “De Belofte” en de daarbij behorende media-aandacht, heeft Frits geen windeieren gelegd. Als freelancer heeft Frits gewerkt met o.a.: Madeline Bell, Georgie Fame, Milt Jackson, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Louis van Dijk, Joke Bruijs, Thijs van Leer, Scott Hamilton, Joe Pass, Buddy de Franco en Monty Alexander.

Niet alleen is Frits Neerlands beste jazz-vibrafonist, hij is ook een voortreffelijke drummer en arrangeur. Daarnaast beheert hij zijn eigen boekingsburo en is hij producer van CD’s en programmeur van diverse festivals. In 1995 werd hij benaderd om ‘endorser’ van het legendarische slagwerkmerk Ludwig/Musser te worden voor Europa. Frits Landesbergen speelde mee op zo’n 90 CD’s als ‘sideman’ en produceerde hij met zijn eigen band 9 cd’s. Inmiddels is Frits ook toegetreden tot de vaste begeleidingsgroep van Monty Alexander waarmee hij over de hele wereld tourt.

Sylvia Droste
Reeds in 1994 zei veteraan Bill Ramsey over Silvia Droste “de beste jazz-zanger die ik in de afgelopen 35 jaar heb ontmoet …”

Door de pers tot “First Lady van de Duitse jazz,” verklaart, heeft zij het speciale “iets” in haar stem die koel als een ijsklontje en toch zo warm lijkt: Silvia Droste een meester van de kunst de techniek en de vitaliteit, de controle en de zeggingskracht, de accuratesse en de swing bij elkaar te houden. Ondanks alle controle, gaat haar stem onder de huid…”. (Dr. Tobias Böcker, NR)

De afgelopen 40 jaar heeft Silvia Droste uit Herne haar leidende positie bij Europese jazzvocalisten keer op keer getoond.

Ze begon haar carrière op 14-jarige leeftijd als zangeres en saxofonist van een schoolorkest. Al als tiener trad ze op met traditionele jazzgrootheden zoals Acker Bilk en Chris Barber en won ze solistenprijzen in amateurcompetities.

Parallel aan haar onderwijsstudies in Engelse en Romaanse Studies, zette Silvia Droste haar muzikale ontwikkeling voort richting Straight ahead / bigband / moderne jazz. Op tournees en als gast van internationale festivals reisde ze naar alle vijf continenten.

 

Klik om cookies te accepteren deze inhoud te activeren