Programma donderdag 16 juni 2016

Northern European Jazz Talent Contest

19:30 – 23:00 uur | Newscafé the Club, Waagplein 5, Groningen

Een internationale contest voor internationaal talent. De conservatoria van Aarhus, (Denemarken), Stockholm (Zweden), Tallinn (Estland), Hamburg (Duitsland) en Groningen vaardigen hun toppers af voor deze spannende muzikale wedstrijd. Begeleid door het Contest Trio, bestaande uit bassist Joris Teepe, drummer Steve Altenberg en pianist Jasper Soffers laten jonge talenten ‘lichte muziek’ zich van hun beste kant zien. De winnaar krijgt de fel begeerde ‘Northern European Jazz Talent Award.’ Spannend voor zowel deelnemers als publiek.

Programma donderdag 16 juni 2016

19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
Newscafé the Club | Waagplein 5, Groningen,
Newscafé the Club | Waagplein 5, Groningen,
Newscafé the Club | Waagplein 5, Groningen,
Martin Kuusk: Tallinn (Estland) Klarinet
Martin Kuusk: Tallinn (Estland) Klarinet

Martin Kuusk Tallinn (Estland) Klarinet
De klarinet is misschien niet het meest voor de hand liggende instrument om moderne jazz mee te bedrijven, maar dat is misschien juist reden genoeg om ‘m op te pakken. Martin Kuusk, de Estste deelnemer aan de contest, redt zich er in ieder geval heel goed mee. Hij is opgeleid als klassiek klarinettist, maar is nu druk bezig om het instrument op het hoogste niveau in een jazzcontext te bestuderen. Hij is actief in verschillende stijlen en speelt met de beste muzikanten van Estland. Hij is ook actief als muziekleraar en heeft al een welgevulde prijzenkast.

Christian Bekmulin: Hamburg (Duitsland) Gitaar
Christian Bekmulin: Hamburg (Duitsland) Gitaar

Christian Bekmulin
Hamburg (Duitsland) Gitaar
Nadat Christian Bekmulin als dertienjarige voor het eerst een gitaar ter hand nam, kreeg hij een gedegen opleiding op dat instrument. Op zijn zeventiende werd hij lid van het Jugendjazzorchester Sachsen, waarin hij belangrijke ervaringen opdeed. Die lijn zette hij voort bij het Berliner Jugendjazz Orchester en in allerlei theaterproducties. Hij studeert aan het conservatorium van Hamburg, speelde met groten als Kenny Wheeler, Nils Wogram en Nils Landgren en reisde in zijn hoedanigheid van muzikant naar Griekenland, Amerika, Rusland en China.

Oskar Lindström | Stockholm (Zweden) Piano
Oskar Lindström | Stockholm (Zweden) Piano

Oskar Lindström:
Stockholm (Zweden) Piano
Oskar Lindström, de Zweedse afvaardiging voor de contest, is ook heel goed thuis op de cello. Maar de piano is zijn eigenlijke instrument. Op zijn vijfde zat hij voor het eerst achter de zwartwitte toetsen. Eerst klassiek uiteraard, maar gaandeweg ontdekte hij de zoekende, improviserende geest in zijn inborst. Pianisten als McCoy Tyner, Thelonious Monk, Keith Jarrett en Brad Mehldau hebben een doorslaggevende invloed gehad op zijn spel. Maar daarnaast rekent hij ook kerkmuziek en Zweedse volksmuziek tot zijn invloeden. Hij toerde al in verschillende buitenlanden, tot en met Zuid-Afrika.

Adrian Christensen | Aarhus (Denemarken) Contrabas
Adrian Christensen | Aarhus (Denemarken) Contrabas

Adrian Christensen:
Aarhus (Denemarken) Contrabas
Als je straks constateert dat contrabassist Adrian Christensen bij zijn contest-optreden over de snaren danst als een ballerina, dan is daar een goede reden voor. Zijn ouders waren beiden actief in het ballet. Christensen koos van de weeromstuit voor een van de grotere en zwaardere muziekinstrumenten denkbaar. De contrabas dus. Met succes, want met zijn groepen Abekejser en Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet geeft hij een frisse draai aan het hedendaagse jazz-idioom. Zeker ook vanwege de Afrikaans getinte, tranceverwekkende ostinato’s, waarmee hij elke speelbeurt flink oppept.

Winnaar van 'The Local Preround'
Winnaar van 'The Local Preround'


Local Pre Round

woensdagavond 15 juni 20:00 – 23:00 uur | Buckshot Café, Gedempte Zuiderdiep 58, Groningen

De keuze voor de Groningse kandidaat die mee mag doen aan de ‘Northern European Jazz Talent Contest’ vindt plaats tijdens de Local Pre Round. Dit jaar gaat het tussen Art Badenko (sax), Gerben Wasser (sax), Suzana Lascu (vocaal), Vlad Psaruk (trombone) en Panagiotis Koulouvakos Athanatos (gitaar). Deze kandidaten gaan uitmaken wie mag strijden tegen de vier finalisten uit Denemarken, Zweden, Estland en Duitsland. Dat wordt een heerlijke muzikale wedstrijd. Wees welkom en moedig ze aan!