Timetable Swingin’ Groningen vrijdag 22 juni 2018

18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
00:00
00:30
01:00
Waagplein
Waagplein
Waagplein
Steve Altenberg Band
Steve Altenberg Band
20:00 - 21:15
Waagplein
20:00 - 21:15
21:15

The ‘Steve Altenberg Band’ is opgericht door drummer/componist Steve Altenberg. 

Gedurende zijn meer dan dertigjarige carrière als drummer, heeft Steve altijd liefde gehad voor het componeren voor rijke harmonie en piano. Zijn stijl is lyrisch en zijn werk is verschenen op opnames van verschillende artiesten. Verder bestaat de band uit de vermaarde jazzmusici Kurt Weiss op trompet, Thomas Hilbrandie op gitaar en Paul Berner op bas.

Meer informatie op de bandpagina

Erwin Java & Band ft. Tineke Schoenmaker & Ralph de Jong
Erwin Java & Band ft. Tineke Schoenmaker & Ralph de Jong
21:45 - 23:00
Waagplein
21:45 - 23:00

Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood's Wild Romance en maar liefst 25 jaar van Cuby & the Blizzards.

Na de dood van zanger Harry 'Cuby' Muskee (2011) was hij in 2012 mede-oprichter van King Of The World, dat internationaal furore maakte en vier platen uitbracht die goed werden ontvangen. Afgelopen december bracht hij zijn allereerste soloalbum uit, ‘Keepin’ It Real’, waarop Java zijn licht laat schijnen over tien klassiekers uit de blueshistorie, songs die bij hem iets teweeg hebben gebracht tijdens zijn muzikale omzwervingen. Het materiaal van deze geweldig ontvangen plaat staat tijdens dit concert centraal.

Meer informatie op de bandpagina

MF Robots
MF Robots
23:45 - 01:00
Waagplein
23:45 - 01:00

MF Robots (Music For Robots) is het gezamelijke project van Jan Kincaid en Dawn Joseph. Jan Kincaid, de voormalige drummer, songwriter, producer en oprichter van the Brand New Heavies. Zangeres en multi-instrumentalist Dawn Joseph startte met zingen bij de the Heavies in 2013. De twee hadden een klik en begonnen samen liedjes te schrijven, waarna ze hun eigen band MF Robots oprichtten. – deze naam is een subtiele hint naar hoe algemeen het tegenwoordige muziekklimaat is geworden. Dawn Joseph heeft een rijk muzikaal leven achter de rug waarin ze samen speelde met o.a. Phil Collins, Kylie Minogue, Michael McDonald en CeeLo Green. Samen creëert het duo een totaal nieuwe sound door inspiratie te halen uit het hele muzikale spectrum van muziekstijlen en –invloeden. Ze willen energieke muziek maken die zowel modern is als tijdloos. Een nieuwe groove van twee door de wol geverfde artiesten! .

Meer informatie op de bandpagina

Poeleplein
Poeleplein
Poeleplein
TREATS
TREATS
18:00 - 20:00
Poeleplein
18:00 - 20:00

De muzikale droom van Nynke Hoitsma en Anne-Lie Persson om te zingen in een professioneel vocaal jazzkwartet kwam uit in augustus 2010 met de oprichting van TREATS. Gecompleteerd door de twee mannenstemmen van Jeroen Kriek en Jasper Blokzijl.

Inspiratiebron voor de oprichting van TREATS is onder anderen het Amerikaanse jazzkwartetThe New York Voices. Ook TREATS zoekt uitdagende en spannende close harmony jazzarrangementen, onder anderen van Darmon Meader (NYV), maar in de toekomst komt de nadruk zeker te liggen op eigen repertoire, in eigen arrangementen.

Sinds de oprichting van TREATS in 2010 is er veel werk verricht en zijn er prachtige concerten geweest. Mede hierdoor heeft de groep een balans gevonden van waaruit het muzikale niveau kon groeien. Het voelde als een logische stap om een cd uit te brengen en 'Wasting Time' werd een feit.

Meer informatie op de bandpagina

Brazilian Soul
Brazilian Soul
21:00 - 22:15
Poeleplein
21:00 - 22:15

Brazilian Soul is het nieuwe muzikale project van de vermaarde zanger, hamonicaspeler en keyboardspeler Tollak Ollestad. Tollak maakte furore door het samenspelen met pop- en soulartiesten zoals Al Jarreau, EW&F, Michael McDonald en Gino Vanelli. Maar hij heeft ook al lange tijd liefde voor de Brazilian Jazz en heeft opnames gemaakt met Brazilian Jazz legenden Flora Purim en Airto Moreira. Met 'Brazilian Soul' komt Tollaks droom uit om deze twee muzikale passies soul en Brazilian Jazz met elkaar te combineren in een totaal unieke en aansprekende vorm. Het is een verleidelijke, ritmisch sensuele muzikale reis die zowel verrassend als hypnotisch is. Tollak wordt vergezeld door een sterk muzikaal ensemble bestaande uit: Pandu Windortono, Diederik Idema, Andrea Caruso, Raphael Tahapary, Floriana Foti, Susanne Kokot and Diana Mladenova.

Meer informatie op de bandpagina

The Tibbs
The Tibbs
23:00 - 00:15
Poeleplein
23:00 - 00:15

The Tibbs zijn in 2012 opgericht door een groep fervente northern soul- en funk liefhebbers. Begonnen als cult-act die obscure instrumentals en vergeten classics onder het stof vandaan haalde, ontstond gedurende het eerste jaar al de behoefte het repertoire uit te breiden met eigen werk.

In het voorjaar van 2014 zijn The Tibbs de studio ingegaan. Daartoe werd Paul Willemsen (o.m. Beans & Fatback, Lefties Soul Connection, Kris Berry, The Gospel Sessions) benaderd. Boordevol passie en enthousiasme nam hij de productie en mix op zich. Enkele maanden later verscheen de in eigen beheer uitgebrachte ep Cleaned Out. In de herfst van 2014 kwam bij het Duitse funk- en soullabel Tramp Records de eerste vinyl 45 single uit, waarmee internationale airplay werd gehaald. Op 20 mei 2016 verscheen op het fameuze Italiaanse label Record Kicks het nieuwe album van The Tibbs: Takin’ Over. De eerste single (Next Time b/w The Story Goes) van deze opnieuw door Paul Willemsen geproduceerde plaat kwam uit op 1 april. Zowel de single als het album zijn met met formidabele reacties ontvangen op nationale radiostations in o.a. Engeland, Italië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Canada en Australië.

The Tibbs waren live onder meer te zien in de North Sea Jazz Club, op het Groningse Plato Planet festival en op London Calling in de Amsterdamse Tolhuistuin. Voor de pre-release van het nieuwe album traden The Tibbs recentelijk op in onder meer Frankfurt, Pisa en Milaan.

Meer informatie op de bandpagina

Zuiderdiep
Zuiderdiep
Zuiderdiep
The Nineties Hip Hop Connection
The Nineties Hip Hop Connection
21:30 - 22:45
Zuiderdiep
21:30 - 22:45

Coen ‘Are MC’ Grooten (22-08-‘70) draait al jaren mee als rapper/MC. Are MC staat voor oldschool hiphop met een vette knipoog naar de funk. Samen met ‘partner in rhyme’ DTF begon hij zijn carriére rond 1986.

Are MC werd o.a. bekend met Dope Posse, Seven Eleven, U-Gene & Oh Jay en als solo-artiest samen met DJ Rachi DMC’s mixing champ. Hij tourde met zijn band Seven Eleven door heel Europa en speelde op veel grote festivals. Een van de hoogtepunten was als bandlid van UJ als support-act van Anouk in 2000 op haar Tournado tour. Are MC deed mee in projecten en werkte daarin samen met artiesten zoals Hans Dulfer, Brainpower, Menace, Fred Wesley, Dawn Silva (Brides of Funkenstein), Mudbone Cooper (Bootsy), Joe Bowie (Dfunkt).

Meer informatie op de bandpagina

Steffen Morrison
Steffen Morrison
23:30 - 01:00
Zuiderdiep
23:30 - 01:00

Het zijn artiesten als Steffen Morrison die het oude soulgeluid weer tot leven brengen en er een nieuwe, opwindende eigen draai aan geven. Met zijn grote overtuiging en zijn passie voor het genre is hij in staat echt iedereen te verrassen en op sleeptouw te nemen.

Steffen groeit op met de tunes, moves & grooves van James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye maar ook met de harmonieuze klanken van The Crystals, de rock van The Rolling Stones en de teksten van Lou Reed. Zijn muzikale bagage kent een bonte mix van invloeden waar hij zijn eigen ingrediënten aan heeft toegevoegd. Steffens grote overtuiging verrast en verleidt niet alleen de echte liefhebbers; hij appelleert door zijn verschijning en zijn muziek aan een heel breed publiek. In september 2016 verscheen zijn EP Just Another Man met daarop onder meer de succesvolle single Do It All Again. Deze EP nam Steffen op in nauwe samenwerking met de befaamde songwriter en producer Tjeerd Oosterhuis en werd gepresenteerd in een bomvol Paradiso.

Meer informatie op de bandpagina

Ellebogen
Ellebogen
Ellebogen
The Professionalz
The Professionalz
21:15 - 22:30
Ellebogen
21:15 - 22:30

Lucas van Merwijk op drums, Ed Verhoeff op gitaar en Arno Krijger op hammond. Niet langer dan ongeveer drie minuten per liedje! Dat is de tijdslimiet die deze Nederlandse top-jazzmusici zichzelf hebben opgelegd! Dus… géén avond met oeverloze en ellenlange gitaarsolo en drumsolo’s. Wel een grote hoeveelheid schitterende jazz-miniatuurtjes. Het resultaat van deze frisse beperking is zeer verassend te noemen.

Prachtige jazz-liedjes die door deze buitengewone aanpak direct tot de kern komen, worden in een bijzondere bezetting van drums, hammond en gitaar uitgevoerd. Composities van Neil Young en Deep Purple worden gecombineerd met eigen werk. Een frisse wind! Na elke drie minuten is er weer iets nieuws te beleven.

Meer informatie op de bandpagina

MAARIS
MAARIS
23:15 - 01:00
Ellebogen
23:15 - 01:00

MAARIS, een toffe zinnenprikkelende band uit het Groningse. Gevormd door een stel jonge muzikanten met als gemene deler liefde voor de blues en rock. Blues in de breedste zin van het woord!

Verwacht van deze band bepaald geen standaard 12/8 riedels. Een eigen geluid dat de band in relatief korte tijd wist te ontwikkelen en dat eind oktober 2017 heeft geleid tot de goed ontvangen debuut live EP ‘Time’ (in 432 Hertz).

Meer informatie op de bandpagina