Timetable Swingin’ Groningen zaterdag 23 juni 2018

11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
14:30
15:00
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
00:00
00:30
01:00
Waagplein
Waagplein
Waagplein
VRIJDAG & Easy Tuesday
VRIJDAG & Easy Tuesday
11:00 - 13:00

VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, bruist van de jazz. In onze locatie aan de Sint Jansstraat spelen en improviseren jong en oud samen onder begeleiding van onze professionele musicus-docenten. VRIJDAG is er trots op dit jaar weer een bijdrage te mogen leveren aan Swingin’ Groningen. Die bijdrage ziet er als volgt uit:

- Jazz Train presentatie met Diederik Idema, Winfred Buma en José Zwerink
- VRIJDAG Popbands met Harry van Lier en Ruben van Hemmen
- Jazz combo Jazz Tree onder leiding van Harry van Lier
- Muziek uit onze partnerstad Oldenburg van de band Easy Tuesday
- Podium Waagplein zaterdag 23 juni tussen 11.00 en 13.00

Meer informatie op de vervolgpagina

StadsKabaal 2.0 – The Swingin' Experience
StadsKabaal 2.0 – The Swingin' Experience

StadsKabaal 2.0 - The Swingin' Experience

Voor de 5e keer is er tijdens Swingin’ Groningen plek voor StadsKabaal. Kinderen, jongeren en volwassenen zijn alweer aan de slag gegaan om een prachtig concert voor te bereiden. In navolging van vorig jaar zelfs concerten en nieuw dit jaar onder de noemer StadsKabaal 2.0 - The Swingin' Experience. Het is een compleet middag vullend programma. Van Amateurgezelschappen tot de gevestigde orde. Alles komt voorbij op het Waagplein in Groningen. Zet de volgende tijden en datum alvast in de agenda: 11:00 – 18:30 uur op zaterdagmiddag 23 juni.

Meer informatie op de vervolgpagina

Noorderpoort 'Songs & Symphony'
Noorderpoort 'Songs & Symphony'
Waagplein
14:30 - 15:15

Noorderpoort College en Noordpool Orkest presenteren:

'Songs & Symphony', een unieke samenwerking tussen singer-songwriters van Noorderpoort College, Friese Poort en D-Drive, met een ritmesectie van Noordelijke conservatoriumstudenten en orkestleden van Noordpool Troupe en studentensymphonieorkest Mira.

Een initiatief van 'Kunst en Multimedia' van het Noorderpoort College. Leerlingen van bovenstaande ROC’s schreven nieuwe songs die werden gearrangeerd voor deze spannende bezetting van pop -, jazz- en klassieke muzikanten. O.l.v. Reinout Douma Reinout Douma (orkestleider Noordpool Orkest en docent bij Noorderpoort College): “We leren studenten het vakmanschap van het musiceren. Naast het ‘coveren’ van andermans muziek en het naspelen is daarbij het creëren van nieuwe muziek en het samenwerken met andere musici van buitengewoon belang".

Meer informatie op de bandpagina

Prins Claus Conservatorium Big Band
Prins Claus Conservatorium Big Band
16:00 - 17:15
Waagplein
16:00 - 17:15

Prins Claus Conservatorium Big Band

De Prins Claus Conservatorium Big Band (Hanzehogeschool Groningen) bestaat uit studenten van de opleidingen bachelor en master jazz. Het internationale karakter van het conservatorium vind je terug in de samenstelling van de band: studenten uit alle werelddelen spelen gedurende hun studie een periode in dit swingende ensemble. De Big Band repeteert wekelijks onder leiding van docent en trompettist Kurt Weiss. Weiss speelde onder andere met de orkesten van Ray Charles, Artie Shaw, Glenn Miller en Jimmy Dorsey.

De Big Band treedt regelmatig op, niet alleen tijdens projecten van het conservatorium, maar ook op reguliere concertpodia en tijdens festivals. Onlangs nog hadden ze de eer voor het Koningshuis te mogen spelen tijdens het Koningsdagconcert in De Oosterpoort. De Big Band speelt tijdens Swingin’ Groningen een gevarieerd swingend programma met onder andere een van de stukken van het Koningsdagconcert met als solist zangeres Renske de Boer.

Meer informatie op de bandpagina

Classical Beat Festival
Classical Beat Festival
Waagplein
17:45 - 18:30

Klassieke en elektronische beats: het festival CLASSICAL BEAT brengt traditionele en bekende, moderne muziekgenres samen en creëert innovatieve luisterervaringen.

Tijdens de samenwerking met het Festival Classical Beat in Eutin, Duitsland, doen studenten van het Prins Claus Conservatorium ervaring op in het maken van cross over composities tussen klassiek, pop en jazz. De groep die dit jaar aan dit project deelnam heeft bij terugkomst een project geïnitieerd met strijkers, blazers en ritmesectie. Zij noemen het de "Trip experience" een - progressive electronic - hip-hop - jazz band. Zij willen uit elke era het geluid intact laten en voor zichzelf laten spreken. In de combinatie van deze stijlen laten zij traditie en frisse energie van electronic en trap-hip-hop samen komen.

Meer informatie op de bandpagina

Lex Jasper trio with special guests!
Lex Jasper trio with special guests!
19:45 - 21:00
Waagplein
19:45 - 21:00

Lex Jasper wordt al decennia beschouwd als een van de belangrijkste musici in de Nederlandse jazz- en lichte muziek-scene als pianist, componist, arrangeur en dirigent.

In de ontwikkeling van zijn spel werd hij behalve door Garner beïnvloed door beroemde Amerikanen als Oscar Peterson en Bill Evans. Hij werd vaste pianist van het VARA Dansorkest en het KRO Huisorkest, en remplacant bij het Metropole Orkest.


Midden jaren ‘70 werd Jasper de vaste begeleider en muzikaal leider van cabaretier Paul van Vliet. Hij werd een internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur die in totaal zo’n 800 arrangementen schreef. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg.

Special guests: Silva Droste, John Engels, Frits Landesbergen & Edwin Corzillius

Meer informatie op de bandpagina

Lucas van Merwijk & The Cubop City Big Band
Lucas van Merwijk & The Cubop City Big Band
21:45 - 23:00
Waagplein
21:45 - 23:00

De Cubop City Big Band werd in 1995 door drummer percussionist Lucas van Merwijk opgericht en is vernoemd naar de New Yorkse club ‘Cubop City’. Hier traden in de jaren 40-50 grootheden als Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Chano Pozo op.

De band heeft inmiddels zeven albums op zijn naam staan met muziek van onder anderen Machito (the Machito Project) Beny Moré (Moré and More), Arsenio Rodriguez (Arsenio) and Grupo Afrocuba (Que Sensacion!).

De bandleden zijn afkomstig uit Nederland, Puerto Rico, Panama, Duitsland de USA en Venezuela. Het orkest heeft in de loop der jaren met een respectabel aantal grote namen uit de latin scene gewerkt waaronder Alfredo ‘Chocolate’ Armenteros, Edy Martinez, Andy Gonzalez (Libre, Tito Puente), Armando Peraza (Carlos Santana), Luis Conte, Nelson Gonzales (Cachao, Gloria Estefan), Paul Simon), Edmar Castañeda en Roberto Quintero.

Meer informatie op de bandpagina

The Cool Quest XL
The Cool Quest XL
23:45 - 01:00
Waagplein
23:45 - 01:00

De huidige sound kan het beste worden omschreven als een mix van klassieke hiphop en moderne popmuziek met een vleugje funk, waardoor het sterk doet denken aan de energie van hiphop uit de vroege jaren ’90.

The Cool Quest is een Nederlandse band die meer dan 500 (festival)shows, veel airplay en verschillende awards op zijn naam heeft staan. De bandleden ontmoetten elkaar min of meer bij toeval op een jamsessie in 2010. De samenwerking beviel zo goed dat ze besloten om officieel met elkaar te gaan samenwerken. Dit leidde tot hun debuutalbum ‘Funkin’ Badass’, dat in 2014 verscheen. In datzelfde jaar verscheen ook de single ‘Shine’. Na het verschijnen van deze single besloot de band een nieuwe weg in te slaan. De saxofoon werd ingeruild voor een gitaar, wat zorgde voor een meer electronische sound dan voorheen.

De EP ‘Pulsar’ (2016) en singles ‘Heatwaves’ (2016), ‘Coastline’ (2016) en ‘Runnin’’ hebben de toon (en verwachtingen) gezet voor het nieuwe album dat in het voorjaar van 2018 uitkomt. Houd deze jongens en dame in de gaten, want er komt nog véél meer aan!

Meer informatie op de bandpagina

Poeleplein
Poeleplein
Poeleplein
Evil Empire Orchestra
Evil Empire Orchestra
21:00 - 22:15
Poeleplein
21:00 - 22:15

Evil Empire Orchestra (BE). Eight piece band. Psychedelic. Dirty soul.

Het Belgische Evil Empire Orchestra brengt een ontaarde cross-over van funk, soul, jazz en psychedelica. De componenten zijn de ongetemde, rauwe soulzang en het mystieke vuur van frontvrouw Kimberly Dhondt en de verpulverende stootkracht en goddeloze grooves van haar zevenkoppige band. De stem van Dhondt (in een parallel bestaan ook één van de stemmen bij Hooverphonic) houdt het midden tussen Beth Gibbons en Janis Joplin. Pure, compromisloze energie. De strakke ritmesectie met geil klinkende bassist raakt in hart en benen, en de hechte driekoppige blazerssectie voegt op eigenzinnige manier kleur toe.

Meer informatie op de bandpagina

DJ Rob Manga
DJ Rob Manga
23:00 - 01:00
Poeleplein
23:00 - 01:00

Rob Manga is een geboren Groninger, maar verhuisde naar Amsterdam in 2000. Hij haalt zijn inspiratie uit genres zoals soul, disco, pop en rock. Hij ontwikkelde een uitstekende muzieksmaak door het zorgvuldig selecteren van klassiekers gecombineerd met unieke tracks en door veel aandacht te besteden aan hoogwaardige geluidskwaliteit.

DJ Manga werd uitgenodigd op Amsterdams eerste en later meest succesvolle hiphop/R&B feest Bassline. Toen Bassline commercieel succes kreeg stopte Manga omdat hij loyaal wilde blijven aan invloeden zoals DJ Spinna, Kenny Dope, Danny Krivit en anderen die hem inspireerde zoals Stevie Wonder, James Brown, The Jackson 5 en J. Dilla.

Manga werd invloedrijker en richtte zijn eigen evenementen op zoals LEGENDS:.LEGENDS: dat inmiddels wordt gewaardeerd als de beste soul-party in Amsterdam. Dit is een unieke vorm van een audiovisueel evenement dat elk type van soul-muziek combineert terwijl er video’s worden getoond in een 5 uur durende solo set samen met VJ Supreme Cuisine. In april 2014 bedacht Manga een nieuw concept AM/PM waar Manga 24 uur achter elkaar alleen vinyl draait in club Toren Amsterdam. Hij wil dit naar een wereldwijd publiek brengen.

Meer informatie op de bandpagina

Zuiderdiep
Zuiderdiep
Zuiderdiep
Floriana Foti Quartet
Floriana Foti Quartet
17:00 - 19:00
Zuiderdiep
17:00 - 19:00

Jazz zangeres en componist Floriana Foti startte haar muzikale carrière op 15-jarige leeftijd met een serie live performances en concoursen. In haar persoonlijke stijl van zingen hoor je invloeden uit vele verschillende muzieksoorten, zoals jazz, mediterraans, Braziliaans, blues, soul, afro en etnische muziek.

Haar muziek is een combinatie van charisma, emotie en originaliteit die je terug hoort in haar stem. Het Floriana Foti Quartet is opgericht om zowel jazz standards nieuw leven in te blazen, maar ook originele muziek ten gehore te brengen. Haar Siciliaanse roots wil ze graag combineren met jazz en improvisatie waardoor er een heel nieuwe en bijzondere balans ontstaat. Het kwartet bestaat uit Floriana Foti (zang), Tony Hoyting (piano), Andrea Caruso (bas) en Quique Ramirez (drums). Floriana won meerdere prijzen en speelde samen met internationale jazz-muzikanten zoals Steve Swallow, Steve Grossman, Stefano Bollani, Fabrizio Bosso en Francesco Cafiso. Floriana studeert momenteel nog aan het Prins Claus Conservatorium, waar ze op 11 juni afstudeert. Dus feliciteer haar op Swingin’ Groningen!

Meer informatie op de bandpagina

Small Town Bandits
Small Town Bandits
20:00 - 21:00
Zuiderdiep
20:00 - 21:00

Small Town Bandits’ is een vierkoppige popband uit de stad Groningen. De groep kenmerkt zich door melodische popnummers met meerstemmige harmonieën.

De debuutsingle ‘When I Go Home’ werd begin januari 2017 gelanceerd en daarna al snel opgepikt door o.a. Leo Blokhuis (KX Radio), Kevin van Arnhem (3FM) en Bert Haandrikman (Radio 2). Na de release van de tweede single ‘For the Last Time’ in november 2017 werd de band geselecteerd voor ‘De Grote Prijs van Nederland, waar ze in Paradiso in de finale speelden. De sound is te beschrijven als ‘soulvolle folk-pop’, met invloeden van o.a. Crosby Stills Nash & Young en Fleetfoxes.

Meer informatie op de bandpagina

Marutyri
Marutyri
21:45 - 23:00
Zuiderdiep
21:45 - 23:00

Marutyri is een Rotterdamse instrumentale fusionband. De diepe en stevige grooves, intense harmonieën, verhalende solo’s en goed gearrangeerde stukken, maken dat Marutyri uniek is in de huidige muziekwereld en het zo goed doet in de muziekindustrie.

De band had een vliegende start bij de oprichting in september 2014. In 2015 speelde Marutyri op het wereldwijd bekende North Sea Jazz Festival en ze wonnen de prestigieuze NPO Radio 6 Soul & Jazz Award voor Beste Talent 2015.

Daarnaast waren ze in datzelfde jaar verschillende keren live te zien in de populaire Tv-show De Wereld Draait Door. De band kreeg goede recensies van de in juni 2015 uitgebrachte EP ”The Tribe”. In 2016 volgde het album ‘Inner Movements’ en nu is er het album ‘Creation of the Invisible’. In dit tempo zulke hoogstaande composities maken verraadt een groot arbeidsethos en een bijzondere creatieve synergie.

Meer informatie op de bandpagina

Jon Tarifa
Jon Tarifa
23:45 - 01:00
Zuiderdiep
23:45 - 01:00

Geboren in Albanië kwam Jon naar Den Haag met een hoofd vol muziek, nadat zijn gedroomde voetbalcarrière niet doorging. Hij zat als snel in een bandje; Nucleair Family. Jon was gek op die ouderwetse ‘boombap’ hiphopsound; een dj, samples en rap in het Nederlands en Engels. Na een paar mooie jaren gingen ze in 2006 als goede vrienden uit elkaar.

Jon kon in L4 terecht, in die band zaten al twee rappers van het voormalige R.O.O.O.M. en Nucleair Family ging verder als Kern Koppen. In 2011 besloot Jon solo te gaan. Hij ontmoette een trompettist en liet zijn band uitgroeien tot een soort swingende Verenigde Naties; de bandleden komen uit Duitsland, Suriname, Polen, Letland, Litouwen, Nederland en natuurlijk Albanië.

Een internationale band vraagt om een internationale aanpak: Jon Tarifa lanceerde zijn debuutsingle in vier landen tegelijk. Hij stond op het Curaçao North Sea Jazz festival, speelde op Noorderslag en stond vijf jaar achter elkaar op Parkpop. Samen met Stargate Music producers Holger Schwedt (Bløf, Miss Montreal, Go Back To The Zoo) & Sander Rozeboom (I.O.S.,Van Velzen, Caro Emerald) sleutelde JonTarifa aan een nieuwe sound met meer zang en minder rap. En dat klinkt lekker!

Meer informatie op de bandpagina

Ellebogen
Ellebogen
Ellebogen
The Sexy Spooners
The Sexy Spooners
21:15 - 22:30
Ellebogen
21:15 - 22:30

In april 2017 zijn één sexy dame en vier knappe jongemannen samengekomen in hun thuishaven Groningen om een uitlaatklep te vinden voor hun creatieve energie; de band “The Sexy Spooners” was een feit. Door de soulklank van de zangeres, meerstemmige samenzang, strakke gitaar en drum, vintage orgel en melodieuze bas maken ze een aanstekelijke sound die je meeneemt naar de jaren ’60 van Jamaica.

The Sexy Spooners omschrijven hun eigen muziek als “Jamaican Rock ’N Roll”: een mix van rocksteady, ska, swing en reggae, met een vleugje hiphop. Zelfs de meer beladen teksten weten ze door middel van catchy melodieën met gevoel, plezier en energie te presenteren, waardoor je dagen later nog steeds vrolijk meezingt over relatieproblemen. Dat het concept van The Sexy Spooners aanslaat, blijkt uit het behalen van de finale van de POPgroningen Talent Award 2018. Daarnaast zijn ze bezig met het opnemen van hun eerste EP. Sluit je aan bij het stijgende aantal Spooners en laat je meevoeren op een muzikale reis door de tijd!

Meer informatie op de bandpagina

Dramali
Dramali
23:15 - 00:45
Ellebogen
23:15 - 00:45

Dramali is een internatioale Afro-beat jazzband uit Nederland. Het is smeltkroes van culturen die tot uiting komt in de swingende, veelzijdige en catchy muziek. De band is geformeerd rondom all-round musicus/zanger Dra Diarra. Dra speelt een verleidelijk Malinees instrument ‘Ngoni pentatonics’, dat vaak wordt vergeleken met een westerse harp. De ritmesectie en achtergrondzang wordt door professionele artiesten verzorgd: Dra Diarra (ngoni/gitaar/zang) , Benson Itoe (bas), Claude Ciza (drums), Hiske Oosterwijk (zang).

Dramali is een band waar je voor blijft terugkomen. Ze spelen een swingende jazz-afro beat met funky groove and veel ruimte voor improvisatie. Vrijheid zit in hun bloed en dat hoor je terug in de muziek. De charmante stemmen, de interactie met het publiek en het enthousiasme van de muzikanten doen de rest.

Meer informatie op de bandpagina